Vissza

 

 


Gyógyszerhamisítás

Az illegális gyógyszer-kereskedelem fő színtere az internet: az Interpol az elmúlt öt évben 50 ezer engedély nélkül működő internetes gyógyszertárat záratott be.
Az interneten keresztül bárki bármilyen készítményt beszerezhet. Ezek sokszor hatástalanok, sőt súlyos egészségkárosodást okozhatnak. A hamisított gyógyszerekben gyakran előforduló veszélyes, mérgező anyagok közül megtalálható az arzén, bórsav, téglapor, cementpor, krétapor, padlófényező, ólomtartalmú közútfesték, nikkel, cipőpaszta és a hintőpor.
Annak érdekében, hogy a vásárlók számára is egyértelmű legyen, legális vagy illegális webpatikában járnak, az unió egy közös logót vezet be, amelyet csak az engedélyezett netgyógyszertárak használhatnak. 2018-tól a magyar gyógyszergyártók is csak egyedi azonosítóval ellátott szereket hozhatnak forgalomba

Miért veszélyesek a hamis gyógyszerek?

A hamisított/illegális gyógyszerek, egyéb szerek alkalmazása veszélyes, mert sem minőségük, sem hatásuk, sem gyártási körülményeik nem ismertek. Saját egészségét teszi kockára az, aki nem azonosítható, ilyen szempontból nem engedélyezett és ellenőrzött helyről szerzi be gyógyszerét!
Internetről is lehet gyógyszereket rendelni, de csak olyan weboldalról, mely mögött egy valós, internetes eladásra regisztrált patika áll.
A regisztrált patikák neve és címe itt ellenőrizhető.

 

Kínából érkezik a legtöbb hamis termék: az EU-n belül lefoglalt áruk értéke szerinti
73 százaléka, mennyiség szerinti 66 százaléka származott Kínából.


PANGEA akció

Nemzetközi szinten és Magyarországon is jelentős sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, a 2016. május 30. és június 7. között lezajlott IX. PANGEA akció. Az Interpol irányításával 103 ország 193 hatóságának közreműködésével végrehajtott akció eredményeképpen mintegy 14,5 milliárd forint értékű hamis tablettát foglaltak le. (Ez csökkenést jelent a 2015-ös 81 millió dolláros értékhez képest.) A több millió hamis gyógyszer között fogyókúrás pirulákat, malária- és koleszterin elleni gyógyszereket, merevedési zavarok kezelésére alkalmas tablettákat, valamint hajhullás elleni készítményeket és élelmiszer kategóriába tartozó termékeket találtak a hatóságok.

Javaslatok

 • Csak biztonságos forrásból vásároljon!
  A hazai gyógyszertárak ellenőrzött úton, zárt rendszeren keresztül szerzik be készleteiket, a gyógyszertárakban vásárolt gyógyszerek minősége garantált.

 • Gyógyszert az internetről csak engedéllyel rendelkező patikától vegyen!
  Magyarországon kizárólag működő gyógyszertár üzemeltethet gyógyszert értékesítő weboldalt. Nézze meg, az Ön által választott patika szerepel-e az adatbázisban.

 • Vényköteles gyógyszert ne vásároljon az interneten!
  Magyarországon tilos vényköteles gyógyszert az interneten árulni, ezért ha ilyennel találkozik, az szinte biztos, hogy hamis.

 • Kerülje a külföldi weboldalakat!
  A külföldi internetes gyógyszertárak 96%-a illegális!

 • Gyanús készítményt ne vegyen be!
  Ha bármi gyanúsat, szokatlant  észlel a gyógyszer csomagolásán, küllemén, a gyógyszeradatbázisban ellenőrizze a készítményt.

  További információk:

X. PANGEA AKCIÓ

2017. szeptember 12 – 19.

Az internethasználók 4-6 százaléka rendelt már online gyógyszert. Több mint 81 ezer illegális forgalmazó található meg az interneten, a legális forgalmazók száma ezzel szemben Magyarországon 80-ra tehető.
Nemzetközi szinten és Magyarországon is sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia. Az eredményesség fokozása érdekében az Europol  a NAV kérésére egy szakértői csoport Magyarországra történő delegálásával járult hozzá a művelethez.
A lefoglalt tabletták száma meghaladta a százezret, a 25 ezer darab dobozos és 200 tasakos kiszerelésű áru mellett, melyek értéke megközelítőleg 160 millió forint. 125 millió forint értékben olyan illegális orvosi eszközök lefoglalására is sor került a nemzetközi akció keretében, mint például hamis fogászati készülékek, implantátumok, óvszerek, fecskendők, kötszerek és tiltott sebészeti eszközök.

A 2017. évi PANGEA akció egyik legfontosabb tanulsága, hogy továbbra is rendkívül magas a törvénytelenül működő online felületek száma és bár a lefülelt hamis gyógyszerek összértéke érdemben nem változott, annak mennyisége duplájára nőtt tavaly óta. A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része fájdalomcsillapítókból, epilepszia elleni készítményekből, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekből és potencianövelő tablettákból állt, de nagy mennyiségben kerültek elő étrend-kiegészítő szerek is.
A kereslet akkor csökkenhet, ha a betegek hiteles információk alapján tudják felmérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha sok esetben olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, ámde bizonytalan minőségű "gyógyszereket" használnak.

A gyógyszerhamisítást igazán a fogyasztók határozott és tudatos döntései szoríthatják vissza.
 

XI. PANGEA akció

Sikerrel zárult a hamis gyógyszerek és étrend-kiegészítők forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított legnagyobb nemzetközi razzia, a 2018. október 9-16. között lezajlott XI. PANGEA akció.
116 ország csaknem 200 hatóságának közreműködésével végrehajtott akció eredményeként 14 millió dollár (kb. 3,96 milliárd forint) értékben, összesen 500 tonna hamis tablettát foglaltak le. Több mint 850 esetben indult nyomozás, továbbá közel 3.700 weboldal és online hirdetés került felfüggesztésre.
A tiltott készítmények mellett több mint 110 ezer orvosi eszközre – orvosi fecskendőkre, kontaktlencsékre, hallókészülékekre és egyéb orvosi műszerekre – is lecsaptak.

A magyar hatóságok akciója hetében lefoglalt tabletták száma meghaladja a 180 ezer darabot, ezen túl 400 tasakos és dobozos kiszerelésű áru került lefoglalásra, melyek értéke meghaladja a 150 millió forintot. A hamisított készítmények között az életmódszerek mellett inzulint, altatókat, nyugtatókat, hormonkészítményeket, étrend-kiegészítőket találtak. A razzia eredményeként hazánkban összesen 20 ügyben indult eljárás.
A nemzetközi művelet koordinálásért az Interpol, a Vám Világszervezet és az Europol, míg hazai szinten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt a felelős.

HASZNOS INFORMÁCIÓ:

Az OGYÉI folyamatosan publikálja honlapján a látókörébe került hamis-és nem engedélyezett készítmények listáját és azokat az weboldalakat, amelyeknek letiltását kezdeményezte.
Amennyiben valakiben felmerül, hogy a vásárolt vagy vásárolni kívánt gyógyszer hamis, jelentse a hamisgyogyszer @ ogyei.gov.hu e-mail címen.

(FVA 2018. október)

 

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére